Rutes per la història

Rutes per la història

Cada dissabte el museu us proposa fer una passejada guiada pels carrers de Barcelona per conèixer diferents aspectes de la nostra història des dels seus escenaris originals.

A PEU PER LA BARCELONA DE LES DONES

1r dissabte de mes

Dones

Els carrers de Ciutat Vella han estat escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals, dones influents, etc., el nom de les quals ha arribat fins als nostres dies. Tot passejant, analitzarem l’evolució històrica del paper de les dones a la societat i coneixerem aquells indrets en els que encara avui podem trobar indicis del seu llegat.

 

BARCELONA 1714. ESCENARIS DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ

2n dissabte de mes

1714

Us proposem una passejada pel escenaris cabdals de la Guerra de Successió a Barcelona, el conflicte que suposà l'abolició de les constitucions i de les institucions de govern pròpies del Principat, a més de comportar grans canvis en la fisonomia de la ciutat. Al llarg del recorregut es visitaran els indrets on es produí el setge, que es prolongà durant catorze mesos i culminà l'11 de setembre de 1714 amb l'assalt de les tropes borbòniques comandades per Felip V.

   

L’ESTAT CATALÀ MEDIEVAL I MODERN

3r dissabte de mes

16-08_Ruta guiada_LOW (7)

Un passeig per les principals institucions de poder entre els segles XIII i XVIII que ens permetrà retrobar-nos amb l’Estat que els catalans van construir al llarg de gairebé 700 anys. Durant l'època medieval i moderna a Barcelona es van anar creant espais i edificis on s'exercia el poder i que el simbolitzaven, com la residència reial i virregnal, el palau del lloctinent, la Diputació del General, la Casa de la Ciutat o la Llotja de Mar. Principals punts del recorregut>

   

LA BARCELONETA BARROCA (1753-1836)

4t dissabte de mes

tinglados_web_large

El barri de la Barceloneta fou creat extramurs de la ciutat sobre els terrenys recuperats al mar al voltant de l’illa de Maians, dissenyat per enginyers militars amb la intenció d’allotjar la creixent població barcelonina i instal·lar-hi activitats relacionades amb el port i el ram de la guerra. En aquest itinerari veurem com el disseny del barri constitueix encara avui un excel·lent exemple de l’urbanisme barroc acadèmic degut a la uniformitat dels seus carrers, habitatges i illes de cases i a l’afany de magnificència mitjançant el joc d‘espais lliures i de les perspectives.

   

LA BARCELONETA INDUSTRIAL (1835-1965)

5è dissabte de mes

Autoritat Portuària de Barcelona. Autor desconegut. Fons Carlos Angulo. (1)

La Barceloneta va ser des dels seus orígens i al llarg de gairebé dos-cents cinquanta anys un dels barris més industrials de Barcelona. En una primera etapa es desenvoluparen activitats relacionades amb la construcció naval de vaixells que comerciaven amb la resta d’Europa i a Amèrica. En una segona etapa, a mitjans dels segles XIX i XX, la Barceloneta es convertí en el veritable bressol de la indústria mecanometal·lúrgica catalana, on s'hi localitzarien importants empreses d'aquest sector com la "Nuevo Vulcano", en funcionament des del primer terç del segle XIX, així com les principals empreses en la fabricació d'estructures metàl·liques i màquines de vapor (Tallers Alexander, Foneria Domènech, Maquinista Terrestre i Marítima) que abastiren la península de productes d'aquest sector. Pels mateixos anys, entrava en funcionament la fàbrica de la Catalana de Gas, i el 1847, l'estació de la primera línia de ferrocarril de Barcelona a Mataró. 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 • Dia: Dissabte (els dies 24 i 31 de desembre no es programaran les rutes que pertocarien al 4t i 5è dissabte de mes).
 • Horari: inici a les 11.30h al vestíbul del Museu. Durada de 2h aprox.
 • Preu (inclou l'entrada al Museu):
  • Públic general: 9'5€ 
  • Entrada reduïda: 8'5€ 
  • Públic amb entrada gratuïta al museu: 5€ 
  • Nens fins a 8 anys: Gratuït
  • Grups: És possible realitzar l'itinerari en grup organitzat, amb reserva prèvia de dia i hora. Preu: 97€. Més informació i reserves: mhcvisites.cultura@gencat.cat / 932254244
 • Inscripcions i reserva: Per realitzar l'activitat, és necessari inscriure's prèviament al telèfon 93 225 42 44 o a l'adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat. La ruta es durà a terme sempre i quan s'arribi al mínim de persones necessàries. En cas d'anul·lació, es comunicarà a les persones inscrites amb prou antelació.
 
  Baixar
ImprimirPujar