Banner

Cartoixa d'Escaladei / Activitats destacades / VÍDEO INSTAL·LACIÓ PEREJAUME: LA REL DE L'ARBRE ÉS UNA RODA

Activitats destacades
VÍDEO INSTAL·LACIÓ PEREJAUME: LA REL DE L'ARBRE ÉS UNA RODA
Inici: 04/06/2017  -  Fi: 19/03/2018

Amb motiu de la celebració de la “XI Jornada de Natura i Espiritualitat a la Cartoixa d’Escaladei”, del dia 30 de setembre de 2017, la instal·lació “La rel de l’arbre és una roda” de l’artista Perejaume, romandrà tancada. Igualment les visites guiades de la tarda queden suspeses.

1-2l

LA REL DE L'ARBRE ÉS UNA RODA
Els arbres ballen la paraula de Llull
Una instal·lació de Perejaume
Del 4 de juny de 2017 fins al 19 de març de 2018

LA VÍDEO INSTAL·LACIÓ ROMAN TANCADA DE 14 H. A 15.30 H.

El donar a conèixer el patrimoni arquitectònic és un fet que ens ajuda a endinsar-nos en la història d'un país a través d'aquells espais que foren testimoni de tota mena d'esdeveniments. La importància de conservar-los és una qüestió evident i necessària, però també ho és fer-ho a través d'una visió contemporània. Observar i conèixer el passat des de l'òptica d'un present que ens ofereix noves perspectives i noves possibles aproximacions.

En aquest sentit sorgeix la proposta "Patrimoni i Art Contemporani", amb la voluntat de difondre el patrimoni arquitectònic de Catalunya, en aquesta ocasió un espai tan singular com és la Cartoixa d'Escaladei, situada al peu de la serralada de Montsant, i fer-ho de la mà d'un artista contemporani com és Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957). Una cartoixa medieval en la que l'arribada dels primers monjos es remunta al 1194 i que assolí el seu màxim esplendor religiós, cultural i econòmic durant els segles XVI i XVII, fins que va ser abandonada a mitjans del segle XIX, caigué en la ruïna absoluta i fou començada a restaurar i recuperar quan passà a la Generalitat de Catalunya el 1990.

Una cartoixa en l'actualitat molt ben conservada i que ens explica molt del que era la vida d'un monestir cartoixà al segle XIII, quan a Escaladei ja hi havien 12 monjos i ens permet traslladar-nos al mateix moment històric en que Ramon Llull va desplegar els seus coneixements científics i filosòfics al llarg de la Mediterrània. I és la vídeo instal·lació de Perejaume "La rel de l'arbre és una roda" (2016) la que ens ajudarà a establir aquests lligams. Però no és el primer cop que Ramon Llull és present a la Cartoixa d'Escaladei, l'any passat amb motiu de l'any Llull i dins del cicle "Poesia als Parcs", es va presentar l'espectacle "El plany de Ramon", una improvisació musical i pictòrica, acompanyada de la lectura de textos de Ramon Llull.

La instal·lació de Perejaume "La rel de l'arbre és una roda" es presenta a la Sala Capitular de la Cartoixa, una dependència usada pels monjos com espai de reunió, de debat, de lectura de textos, de confessió pública, etc., que ara podem visitar acompanyats per una selecció de textos de Ramon Llull, feta per Perejaume, musicats per Jaume Ayats i enregistrats a la Sala Abacial del Monestir de Pedralbes de Barcelona.

Perejaume Llull cantans_02

Las veus d'un quartet vocal ressonen dins de la Sala Capitular i acompanyen una projecció de grans dimensions en la que els roures d'un bosc del Montnegre, paisatge habitual en l'obra de Perejaume, van girant lentament al so de la música: els roures són convidats a ballar les paraules de Ramon Llull. Els arbres comencen a girar des de les arrels, d'una forma quasi bé imperceptible, establint una mena de ball que es descobreix a poc a poc i que captiva immediatament.

El títol de la instal·lació prové de "La raïl de l'arbre és una roda", paraules de Ramon Llull que apareixen en el llibre Començament de medicina. En paraules de Perejaume:

"La sintaxi de tota l'obra de Llull és veritablement forestal, tant per la figura repetida d'arbre amb que imatja i branca els diversos coneixements, com per la manera i la ufana amb què s'hi arboren tota mena de connexions i demostracions analògiques. si hi ha dos elements constitutius en el sistema d'argumentació de l'Art, aquests són sens dubte: les derivacions, en branca i les combinacions en roda -figures giratòries, emmirallaments, cercles relacionals-.

Certament, l'Art s'arbra i roda, tota ella. Per això, la possibilitat de rodar-hi d'arrel resulta tan meravellosa com pràctica. Només així, la coreografia dels arbres, la claredat mecànica de les raons i el desconcert que tot plegat pugui suscitar, arriben a ajustar-se a una possible pretensió general de plantar tots els arbres en roda en tant que línies convergents o divergents d'una mateixa esfera".

Unes paraules que deixen entreveure com la fusió d'imatge i música esdevé una mena de recitació meditativa que ens retrotreu a principis primordials de la nostra pròpia existència.

El projecte artístic de Perejaume ha contemplat des dels seus inicis un estret vincle amb la natura, viscut en i per la natura, amb el paisatge com a escenari i amb les "manifestacions arbòries", com ell mateix les anomena, contemplades i presentades amb una gran diversitat, com per exemple, en el seu llibre de poemes "Obreda" (2003), en el qual també recull les seves reflexions continuades sobre la natura i més concretament sobre el bosc que l'envolta a la seva casa-taller del Montnegre.

Perejaume1

Copyright Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural | http://patrimoni.gencat.cat/