Banner

Castell Monestir d'Escornalbou / Activitats destacades / PASSEIG LITERARI PER L'ESCORNALBOU DE TODA

Activitats destacades
PASSEIG LITERARI PER L'ESCORNALBOU DE TODA
Inici: 14/07/2019  - 
passejada web

PASSEIG LITERARI PER L'ESCORNALBOU DE TODA

Dia: diumenge, 14 de juliol
Hora: 11.00 h.

Activitat gratuïta.
Cal inscripció prèvia: 977 834 007 o escornalbou.cultura@gencat.cat

"Ben estimat amic Matheu; al tornar a Catalunya després de cinquanta anys d'estada fora, m'he fet un niu d'àligues al cim d'Escornalbou, entre les runes del vell asceteri agustinià. [...] deuríeu pujar a veure'm. Us ofereixo el que tinc: la vista esplèndida al Camp de Tarragona, una llar catalana per sos quatre costats, una llibreria nombrosa i un bosc ombrívol on colles de paions feréstecs han establert el seu domini. Confio en la vostra visita i en preparo el programa del que serà part essencial un jove paó rostit a taula. No el deixareu envellir esperant-vos massa temps"

Carta d'Eduard Toda a Francesc Matheu. Abril de 1925

PASSEIG LITERARI PER L'ESCORNALBOU DE TODA

La Biblioteca Pública de Tarragona i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural reivindiquen la figura d'un dels personatges catalans més poc coneguts de la Renaixença i posen en valor la seva vessant més literària.

El Castell Monestir d'Escornalbou va aplegar, especialment els anys vint del segle XX, la intel·lectualitat catalana del moment i personalitats de diversos àmbits com el Cardenal Vidal i Barraquer, Francesc Cambó i, fins i tot, al rei Alfons XIII qui el visità en dues ocasions. Però, Escornalbou també va ser un destí obligat d'excursionistes, o simplement de visitants encuriosits que el volien conèixer de primera mà. Eduard Toda en va promoure les visites i va destacar per ser un excel·lent amfitrió.

Ara, amb el Passeig literari per l'Escornalbou de Toda volem rememorar justament aquells dies. A través d'un itinerari pel monument amb lectures d'escriptors i de personatges de l'època, aprofundirem en el personatge i en les seves dimensions, de les més humanes a les més professionals. Partirem de la visió global que ens dóna Josep Pla (Homenots, 1975) quan glosa els homes que han forjat la cultura per arribar als detalls de la seva personalitat que ens descriuen autors més propers com Plàcid Vidal, amb qui va tenir relacions familiars; Antoni Correig, qui aporta la mirada d'un nen, o Josep Iglésies.

L'Eduard Toda amfitrió ens arribarà a través de les paraules que va escriure la Colla de Francesc Matheu quan va visitar el castell l'any 1926, on s'inclou també Narcís Oller, que va excusar la seva assistència per raons d'edat. En el recorregut també es llegiran descripcions del monestir com les fetes per Salvador Estrem i Fa o per Antoni Rovira i Virgili.

Entre d'altres lectures, es farà especial èmfasi en la vessant d'Eduard Toda com a reconegut bibliòfil; va reunir a Escornalbou la biblioteca catalana privada més important de la seva època.

foto toda web

Eduard Toda i Güell (1855-1941)
Cònsol, home de cultura, primer egiptòleg català, bibliòfil, mecenes i viatger, Eduard Toda va ser un personatge inquiet des de ben jove. Amb quinze anys redactava el seu primer llibre sobre Poblet i amb divuit començava una ràpida i brillant carrera consular que el va portar a conèixer llocs tan exòtics com la Xina i Egipte, a més de diverses i importants ciutats portuàries i comercials europees. L'any 1901, deixa l'exercici consular per esdevenir home de negocis a Londres. En tornar a Catalunya divuit anys més tard, s'instal·la a l'antic monestir d'Escornalbou, a Riudecanyes, que havia comprat i reconstruït com un castell. Des d'allà començarà la seva tasca de regeneració de la cultura catalana i de defensa del patrimoni cultural català.

Copyright Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural | http://patrimoni.gencat.cat/