Exposicions en préstec

Exposicions en préstec

El Museu posa a disposició d’institucions, entitats o altres organismes que ho sol·licitin, diverses exposicions en préstec.

Una evocació de l’època en què la Corona d’Aragó era una potència mediterrània, seguint el fil conductor de la crònica escrita per l’aventurer català Ramon Muntaner (1265-1336).


L’exposició presenta, a través de diferents imatges, l’apassionant testimoni del fotògraf català Francesc Boix que va sobreviure a l’internament al camp nazi de Mauthausen i va retratar-ne l'alliberament.


Avui, la cuina catalana és un referent arreu del món. Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Roca, Carles Gaig, Nando Jubany... tots plegats són noms no només que formen part de l’elit gastronòmica mundial, sinó que també han esdevingut icones populars de primer ordre. Tots ells ens ofereixen un mosaic de saber fer davant dels fogons; una constel·lació d’estrelles que camina amb pas ferm escrivint la història de la nostra cuina.


L’exposició presenta sis «fotògrafs viatgers» vinculats al Centre Excursionista de Catalunya: Cèsar August Torras, Juli Soler, Jean Thomas, Lluís Llagostera, Adolf Zerkowitz i Albert Oliveras.


La Nova Cançó esdevé, en la dècada de 1960, la veu dels Països Catalans. Mentre la dictadura de Francisco Franco sotmet el país a una severa repressió i imposa una dura persecució de la llengua pròpia, aquest moviment artístic projecta al món la seva lluita com un model exemplar del compromís dels cantants d’una col·lectivitat amb el seu poble per reivindicar-ne la identitat. Per dir-ho inspirats en paraules d’un poema de Salvador Espriu popularitzat per Raimon, la Nova Cançó es manté fidel al servei del seu poble per retornar-li el nom de cada cosa, com un alçament de llum en la tenebra.


El Museu d’Història de Catalunya posa a disposició de les institucions i entitats que ho desitgin l’exposició fotogràfica itinerant Mauthausen. Crònica gràfica, una selecció d’imatges procedents del camp de concentració de Mauthausen que forma part del fons dipositat al Museu per l’Associació Amical de Mauthausen.
L’objectiu d’aquesta mostra és donar a conèixer el món dels camps de concentració nazis que van viure els republicans espanyols exiliats després de la guerra.


L’exposició pretén donar les claus per respondre els interrogants que suscita el fenomen de la bruixeria i també la repressió a la qual va estar sotmesa. La mostra ens durà de la història – la gènesi del fenomen, la cacera de bruixes i la seva fi – al folklore i l’etnografia – el record popular -. I es mourà essencialment entre dos àmbits territorials: Catalunya i el conjunt de l’Europa cristiana.


  Baixar
ImprimirPujar