Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (El Port de la Selva)

Què hi trobareu

 
REOBRIM EL DISSABTE 13 DE JUNY ENTRADA GRATUÏTA FINS EL DIA 28 DE JUNY Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntal...

REOBRIM EL DISSABTE 13 DE JUNY

ENTRADA GRATUÏTA FINS EL DIA 28 DE JUNY

Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Verdera.

El centre del conjunt és el monestir de sant Pere, que va esdevenir el monestir més important del comtat d'Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava.

Des de la seva fundació, va gaudir de la protecció dels comtes d'Empúries, que el van dotar de terres i privilegis, i això va fer que es convertís també en un important senyor feudal. Entre els seus dominis hi havia Santa Creu de Rodes, un poble dedicat fonamentalment al comerç i la producció artesana que atenia les necessitats del monestir. Gràcies als pelegrinatges, entre els segles XII i XIV va gaudir d'una gran prosperitat, fins a arribar a tenir uns 250 habitants. Però les guerres, els saquejos i els estralls causats per les males collites i les epidèmies van provocar el sobtat abandonament de Santa Creu.

La seguretat del conjunt depenia del castell de Sant Salvador de Verdera, que simbolitza els aspectes guerrers de la societat feudal. El castell havia estat donat al monestir pels comtes d'Empúries, però el seu valor estratègic, dominant el cap de Creus, va fer que els comtes intentessin recuperar-lo, cosa que va provocar continus enfrontaments amb els abats.

L'element més destacable del conjunt és l'església del monestir que, per la seva originalitat i antiguitat, és una peça excepcional dins el romànic català. Construïda entre els segles X i XI, per acollir els pelegrins, permet copsar l'esplendor que va viure el monestir. La construcció destaca per la gran alçada que li proporciona un original sistema de pilars i dobles columnes, i per la riquesa ornamental present en els capitells i en la quasi desapareguda portalada, obra del mestre de Cabestany.

Informació per a la visita

Contacte

Camí del Monestir, s/n
17489 El Port de la Selva (Alt Empordà)
Telèfons: 972387559 i 972194238
Correu electrònic: santperederodes.cultura@gencat.cat
Correu electrònic reserves: reservesspv.acdpc@gencat.cat  

Tarifes

General: 6 euros
Reduïda: 4 euros

 Tenen dret a la tarifa reduïda:

 • Persones de 65 anys o més.
 • Pensionistes.
 • Titulars del Carnet Jove.
 • Estudiants amb carnet internacional.
 • Titulars del carnet de família nombrosa o monoparental.
 • Grups no turístics de 10 persones o més. Si alguna de les persones té dret a entrada gratuïta continua gaudint d'aquesta tarifa.

 Tenen dret a gratuïtat:

 • Menors de 16 anys
 • Persones aturades, degudament acreditades.
 • Membres acreditats/des de l'ICOM (International Council of Museums) o de l'ICOMOS (International Council of Monuments).
 • Membres acreditats/des de l'Associació de Museòlegs de Catalunya.
 • Guies de turisme professionals, degudament acreditats/des.
 • Docents d'ensenyament reglat, acreditats/des per la direcció del centre educatiu.
 • Professionals de premsa acreditats/des que, en l'exercici de la seva feina, hagin comunicat per escrit prèviament la seva visita.
 • Persones amb certificat de discapacitat. La persona acompanyant tindrà també tarifa gratuïta si la targeta acreditativa de la discapacitat especifica que la persona en necessita els serveis.
 • Famílies d'acollida degudament acreditades.
 • Grups d'estudiantat (alumnat del sistema educatiu de règim general i educació especial amb professorat), que hagin fet reserva prèvia.

Casos especials:

 • Entrada gratuïta l'últim dimarts de cada mes de l'1 d'octubre al 30 de juny
 • Els grups que contractin l'entrada a través d'empreses d'intermediació turística o similar gaudiran d'un descompte del 25% sobre la tarifa aplicable. El/la guia o acompanyant autoritzat/da del grup estarà exempt/a de pagar l'entrada.
Horaris

NOTA: aquest horari està en vigor i anul·la qualsevol altre horari publicat amb anterioritat en aquesta o en altres pàgines web, com també en fulletons i tríptics informatius.

La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.

De dimarts a diumenge, inclosos els festius

 • De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h

HORARI SETMANA SANTA (La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari)
Divendres, dissabte i diumenge: de 10.00 a 19.00 h
Dilluns: de 10.00 a 17.30 h

 • De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 20.00 h.

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.
 

Visites guiades i en grup

INSTRUCCIONS RELATIVES AL FUNCIONAMENT DE LES RESERVES I VISITES GUIADES AL CONJUNT MONUMENTAL DE SANT PERE DE RODES

Visites guiades per a particulars
Adreçades al públic en general. Consulteu la nostra programació de visites guiades a l'apartat d'activitats destacades o demaneu més informació al telèfon 972387559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat

Visites guiades en grup
Adreçades a grups o particulars que desitgin una visita privada amb un dels guies del monument. Podeu fer la reserva de la vostra visita al telèfon 972387559, o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat .

Accessibilitat

Les instal·lacions no estan adaptades per a persones amb minusvalideses.

Links d'interés
On dormir i menjar
Serveis
 • Audiovisual
 • Botiga
 • Bar restaurant. 

EL RESTAURANT ROMANDRÀ TANCAT DEL 30 DE DESEMBRE DE 2019 AL 10 DE FEBRER DE 2010 (AMBDÓS INCLOSOS).
PER ACCEDIR AL RESTAURANT CAL DISPOSAR DE TIQUET D'ENTRADA.
Tancat el 20, 21, 22 i 23 d'octubre de 2017
Telèfon: 972194233
Web del restaurant